Karmelowe marzenie
Lody Grycan Waniliowe z herbatnikami, truskawkami i sosem karmelowym.
Składniki:
- Lody Grycan Waniliowe
- Garść truskawek
- 2 herbatniki typu digestive
- Sos karmelowy
- 50 g drobnego cukru
- 2 łyżki masła
- Szczypta soli
- 1,5 łyżki śmietany 36%
Sposób przygotowania:
- Pokrusz herbatniki i pokrój truskawki – ułóż je na spodzie miseczki.
- Ułóż dwie kulki lodów waniliowych, a następnie polej je sosem karmelowym lub domowym słonym karmelem (przepis poniżej).
Przepis na domowy słony karmel:
- W suchym garnku rozpuść cukier – nie mieszaj go, ewentualnie przechylaj naczynie, aby topił się równomiernie. W momencie roztopienia cukier powinien mieć lekko brunatny odcień – kiedy taki uzyskasz, zdejmij garnek z ognia i wmieszaj masło.
- Do garnka dodaj następnie śmietanę i sól. Wymieszaj ponownie i przywróć garnek na palnik, podgrzewając na średnim ogniu. Kiedy na masie powstaną bąbelki, gotuj przez około 3 minuty, aż karmel zmieni odcień na ciemniejszy. Mieszaj okazjonalnie, a następnie zdejmij z ognia do ostygnięcia.
Smacznego!
Waniliowe
Jeden z najpopularniejszych smaków w Lodziarniach Grycan – kremowy specjał z ziarenkami prawdziwej wanilii.
Truskawkowe
Kompozycja najlepszych polskich truskawek, śmietanki kremówki i żółtek jaj.