Karmelowe marzenie

Lody Grycan Waniliowe z herbatnikami, truskawkami i sosem karmelowym.

Składniki:

  • Lody Grycan Waniliowe
  • Garść truskawek
  • 2 herbatniki typu digestive
  • Sos karmelowy
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta soli
  • 1,5 łyżki śmietany 36%

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz herbatniki i pokrój truskawki – ułóż je na spodzie miseczki.
  2. Ułóż dwie kulki lodów waniliowych, a następnie polej je sosem karmelowym lub domowym słonym karmelem (przepis poniżej).

Przepis na domowy słony karmel:

  1. W suchym garnku rozpuść cukier – nie mieszaj go, ewentualnie przechylaj naczynie, aby topił się równomiernie. W momencie roztopienia cukier powinien mieć lekko brunatny odcień – kiedy taki uzyskasz, zdejmij garnek z ognia i wmieszaj masło.
  2. Do garnka dodaj następnie śmietanę i sól. Wymieszaj ponownie i przywróć garnek na palnik, podgrzewając na średnim ogniu. Kiedy na masie powstaną bąbelki, gotuj przez około 3 minuty, aż karmel zmieni odcień na ciemniejszy. Mieszaj okazjonalnie, a następnie zdejmij z ognia do ostygnięcia.

Smacznego!

Waniliowe

Jeden z najpopularniejszych smaków w Lodziarniach Grycan – kremowy specjał z ziarenkami prawdziwej wanilii.

Truskawkowe

Kompozycja najlepszych polskich truskawek, śmietanki kremówki i żółtek jaj.