Gorące gruszki w czekoladzie

Lody Waniliowe i Czekoladowe z gotowanymi gruszkami i sosem czekoladowym.

Składniki:

  • lody Grycan Czekoladowe
  • lody Grycan Waniliowe
  • 2 gruszki
  • sok z połówki cytryny
  • 4 szklanki wody
  • 150 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszki i przekrój każdą z nich wzdłuż I zanurz je w misce z 1 szklanką wody, wymieszaną z sokiem z cytryny. Odstaw na bok.
  2. W garnuszku wymieszaj 2 szklanki wody z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wrzuć gruszki i gotuj je przez 2-3 minuty.
  3. Przygotuj sos czekoladowy roztapiając gorzką czekoladę z 2 łyżkami wody i masłem na średnim ogniu.
  4. Ułóż dwie połówki gruszek na każdym talerzu, a następnie dodaj po jednej kulce lodów Czekoladowych i Waniliowych.
  5. Polej deser sosem czekoladowym i udekoruj płatkami migdałów.

Smacznego!

Waniliowe

Jeden z najpopularniejszych smaków w Lodziarniach Grycan – kremowy specjał z ziarenkami prawdziwej wanilii.

Czekoladowe

Klasyka gatunku i podstawa wielu deserowych kompozycji - lody czekoladowe Grycan z chrupiącymi kawałkami wysokogatunkowej czekolady.