Bezowa fantazja

Grycan Sorbet z Malin i Lody Grycan Waniliowe z sosem jagodowym i bezą.

Składniki:

  • Lody Grycan Sorbet z Malin
  • Lody Grycan Waniliowe
  • Owoce sezonowe – maliny i jagody
  • 4 okrągłe bezy
  • 3 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny – zagotuj w garnuszku.
  2. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny i delikatnie zamieszaj sos.
  3. Gotuj przez około 4 minuty i przelej sos do dzbanuszka.
  4. Na talerzu ułóż bezy oraz po jednej kulce lodów – waniliowej i sorbetu z malin.
  5. Dodaj owoce sezonowe oraz sos jagodowy. Możesz go podać w dzbanuszku lub polać nim deser przed podaniem.

Przepis na domowe bezy:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
  2. Ubij białka z solą na sztywną pianę. Kiedy piana nabierze białego koloru, dalej ubijając dodawaj stopniowo cukier. Na końcu, kiedy piana będzie sztywna, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, nadal ubijając. Dobrze ubita piana powinna być sztywna i lekko świecąca.
  3. Wyłóż masę na pergamin, dzieląc ją na cztery okręgi.
  4. Wstaw bezy do nagrzanego piekarnika i od razu zredukuj temperaturę do 100 C. Piecz przez jedną godzinę.
  5. Po godzinie, wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

z Malin

Sorbet z najlepszych polskich malin o intensywnym smaku i aromacie.

Waniliowe

Jeden z najpopularniejszych smaków w Lodziarniach Grycan – kremowy specjał z ziarenkami prawdziwej wanilii.