Bezowa fantazja
Grycan Sorbet z Malin i Lody Grycan Waniliowe z sosem jagodowym i bezą.
Składniki:
- Lody Grycan Sorbet z Malin
- Lody Grycan Waniliowe
- Owoce sezonowe – maliny i jagody
- 4 okrągłe bezy
- 3 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny – zagotuj w garnuszku.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny i delikatnie zamieszaj sos.
- Gotuj przez około 4 minuty i przelej sos do dzbanuszka.
- Na talerzu ułóż bezy oraz po jednej kulce lodów – waniliowej i sorbetu z malin.
- Dodaj owoce sezonowe oraz sos jagodowy. Możesz go podać w dzbanuszku lub polać nim deser przed podaniem.
Przepis na domowe bezy:
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Ubij białka z solą na sztywną pianę. Kiedy piana nabierze białego koloru, dalej ubijając dodawaj stopniowo cukier. Na końcu, kiedy piana będzie sztywna, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, nadal ubijając. Dobrze ubita piana powinna być sztywna i lekko świecąca.
- Wyłóż masę na pergamin, dzieląc ją na cztery okręgi.
- Wstaw bezy do nagrzanego piekarnika i od razu zredukuj temperaturę do 100 C. Piecz przez jedną godzinę.
- Po godzinie, wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Waniliowe
Jeden z najpopularniejszych smaków w Lodziarniach Grycan – kremowy specjał z ziarenkami prawdziwej wanilii.