Gorące gruszki w czekoladzie
Lody Waniliowe i Czekoladowe z gotowanymi gruszkami i sosem czekoladowym.
Składniki:
- lody Grycan Czekoladowe
- lody Grycan Waniliowe
- 2 gruszki
- sok z połówki cytryny
- 4 szklanki wody
- 150 g cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Obierz gruszki i przekrój każdą z nich wzdłuż I zanurz je w misce z 1 szklanką wody, wymieszaną z sokiem z cytryny. Odstaw na bok.
- W garnuszku wymieszaj 2 szklanki wody z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wrzuć gruszki i gotuj je przez 2-3 minuty.
- Przygotuj sos czekoladowy roztapiając gorzką czekoladę z 2 łyżkami wody i masłem na średnim ogniu.
- Ułóż dwie połówki gruszek na każdym talerzu, a następnie dodaj po jednej kulce lodów Czekoladowych i Waniliowych.
- Polej deser sosem czekoladowym i udekoruj płatkami migdałów.
Smacznego!
Waniliowe
Jeden z najpopularniejszych smaków w Lodziarniach Grycan – kremowy specjał z ziarenkami prawdziwej wanilii.
Czekoladowe
Klasyka gatunku i podstawa wielu deserowych kompozycji - lody czekoladowe Grycan z chrupiącymi kawałkami wysokogatunkowej czekolady.