Truskawka to ulubiony owoc Polaków, a lody truskawkowe to jeden z trzech najchętniej wybieranych smaków lodów na całym świecie. Dlatego to właśnie truskawka jest bazą pierwszego owocowego wariantu z linii Grycan Vegan.
![]()
Prawie połowa Polaków (46%)* uważa, że najtrudniejsze do odtworzenia w wersji wegańskiej są tradycyjne smaki, takie jak wanilia, czekolada i właśnie truskawka. Postanowiliśmy podjąć wyzwanie i stworzyliśmy lody, których smak i aromat są maksymalnie zbliżone do naszych mlecznych lodów truskawkowych. Osiągnęliśmy to dzięki doświadczeniu, rodzinnej pasji oraz zastosowaniu najlepszych, naturalnych składników – mówi
Czy wiesz, że...
Intensywny smak pochodzi z dojrzewających w słońcu, soczystych, słodkich polskich truskawek.
Truskawki, których używamy do produkcji naszych lodów Grycan Vegan Strawberries pochodzą z pól znajdujących się na Mazowszu i Lubelszczyźnie.
Wybieramy tylko te najlepsze – w pełni dojrzałe i słodkie. Na miejscu w fabryce, powstaje z nich pachnący truskawkowy puree, który łączymy z wegańską masą lodową.

Dowiedz się więcej o naszych składnikach:
Kremową, aksamitną konsystencję uzyskaliśmy bazując na napojach: kokosowym i ryżowym oraz orzechach nerkowca.

Napój kokosowy
pozyskiwany z miąższu orzecha kokosowego, ma delikatny smak i zapach kokosa. Jest ceniony ze względu na zawartość składników odżywczych i witamin, m.in. A, E, C, kwasu foliowego, wapnia czy magnezu.

Napój ryżowy
pozyskiwany z namoczonych i gotowanych ziaren ryżu. Jest neutralny w smaku, niskokaloryczny i zawiera spore ilości manganu, selenu oraz witamin z grupy B.

Orzechy nerkowca
uważane są za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Mają delikatny, słodki smak i są dosyć miękkie. Nerkowce są dobrym źródłem białka oraz witamin A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Są bogate w sód, potas i magnez.
Optymalną słodycz uzyskaliśmy dzięki dodatkowi syropu z agawy, ksylitolu i maltitolu. Nasze lody wegańskie nie zawierają białego cukru!

Syrop z agawy
pozyskiwany jest z różnych odmian agawy, ma kolor i konsystencję zbliżoną do płynnego miodu. Jest słodszy i mniej kaloryczny niż biały cukier.

Ksylitol
cukier z kory brzozy. Ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier stołowy i jest od niego o 40% mniej kaloryczny

Maltitol
substancja słodząca wytwarzana z maltozy występującej w ziarnach zbóż. Ma smak bardzo zbliżony do cukru, ale jest znacznie mniej kaloryczny.
100% roślinnych składników, bez laktozy i glutenu!




Lody pudełkowe oraz na porcje dostępne w sieci naszych lodziarnio-kawiarni.
Znajdź lodziarnię Kup online