Tradycyjne ciasta świąteczne

Grycan poleca: tradycyjne ciasta świąteczne

W warszawskich lodziarnio-kawiarniach pojawił się szeroki wybór bożonarodzeniowych wypieków. Pełne smaku, bogate w bakalie i najlepsze składniki ciasta, przygotowywane
są według tradycyjnych, rodzinnych receptur we własnych pracowniach cukierniczych.
Ich wyjątkowy smak będzie idealnym dopełnieniem spotkań z najbliższymi. 

– Grudzień to w naszych pracowniach cukierniczych czas radosnego pośpiechu. Na świątecznym stole nie może zabraknąć domowych ciast, które są dla nas wspomnieniem beztroskiego dzieciństwa i Wigilii spędzonej w gronie najbliższych. Przygotowujemy je na bazie tradycyjnych receptur, które są w naszej rodzinie od pokoleń – mówi Elżbieta Grycan, właścicielka sieci Grycan – Lody od pokoleń. – Bogate w smaku makowce, puszyste drożdżowe baby, kremowe serniki, ale też nowości, takie jak obfity w bakalie świąteczny keks czy intensywnie czekoladowa tarta z malinami. Zwłaszcza w tym szczególnym czasie zachęcamy do podarowania sobie na Święta odrobiny słodyczy. Serdecznie zapraszamy!


W ofercie świątecznej znajdują się:

  • NOWOŚĆ  Świąteczny keks z bakaliami – tradycyjne ucierane ciasto maślane z dodatkiem aromatycznych, ręcznie selekcjonowanych bakalii: orzechów włoskich, migdałów, suszonych śliwek i moreli oraz fig wymieszanych w odpowiednich proporcjach. Cena: 39,00 zł.
  • NOWOŚĆ  Tarta czekoladowa z malinami – intensywnie czekoladowa tarta na kruchym czekoladowo-maślanym spodzie z wybornym nadzieniem czekoladowym. Ciasto udekorowane jest wiórkami czekolady oraz liofilizowanymi malinami. Cena: 39,00 zł.
  • NOWOŚĆ  Tarta z migdałów z gruszkami – oryginalne połącznie smaków i struktur!
    Ciasto przygotowane na bazie mąki z migdałów, zapieczone z gruszkami gotowanymi w syropie cynamonowym. Całość udekorowana chrupiącymi, prażonymi płatkami migdałów.
    Cena: 39,00 zł.
  • NOWOŚĆ  Tort makowo-waniliowy z żurawiną – puszysty makowy biszkopt przełożony konfiturą z żurawiny oraz kremem na bazie serka mascarpone i wanilii. Udekorowany wiórkami białej czekolady tort dostępny jest w trzech rozmiarach: małym: 58,00 zł, średnim: 87,00 zł i dużym: 115,00 zł.
  • NOWOŚĆ  Placek drożdżowy luksusowy – tradycyjne świąteczne ciasto drożdżowe
    w najlepszym wydaniu. Doskonale puszyste i maślane. Miękkość i delikatność zawdzięcza długotrwałemu wyrabianiu i wyrastaniu w odpowiedniej temperaturze. Udekorowane gęstym lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Cena: 24,00 zł.
  • NOWOŚĆ  Świąteczny sernik z czekoladą – klasyczny sernik w odświętnym wydaniu. Puszysta masa sernikowa upieczona na kruchym, maślanym spodzie. Ciasto udekorowane jest polewą czekoladową, kandyzowaną skórką z pomarańczy, suszonymi śliwkami i figami oraz prażonymi płatkami migdałów. Cena: 69,00 zł.
  • NOWOŚĆ  Świąteczna tarta makowa z orzechami – ciasto makowe w oryginalnej formie tarty. Kruchy maślany spód wypełniony jest po brzegi bogatą masą makową z dodatkiem miodu
    i orzechów włoskich. Udekorowana śnieżynkami i oprószona cukrem pudrem. Cena: 39,00 zł.
  • Piernik Staropolski z bakaliami – przekładany domowymi powidłami śliwkowymi, oblany czekoladą i ozdobiony połówkami orzechów włoskich. Cena: 34,90 zł.
  • Makowiec luksusowy – delikatne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem, udekorowane lukrem i skórką pomarańczową. Cena: 32 zł.
  • Babka drożdżowa luksusowa – puszysta babka z rodzynkami polana domowym lukrem. Cena: 30,00 zł.
  • Sernik z krówką –delikatny sernik udekorowany masą kajmakową i prażonymi płatkami migdałów. Dostępny w dwóch rozmiarach: małym w cenie 35,00 zł i średnim w cenie 58,00 zł.
  • Tort Makowo-Kawowy z migdałami – makowy biszkopt nasączony ponczem, przełożony
    i wykończony kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem kawy. Udekorowany prażonymi płatkami migdałów tort dostępny jest w trzech rozmiarach: małym 58,00 zł, średnim 87,00 zł
    i dużym 115,00 zł
  • Kutia wigilijna – świąteczny przysmak z Kresów Wschodnich na bazie maku, pszenicy, orzechów włoskich i miodu. Kutia dostępna jest w opakowaniu 500 ml w cenie 18,90 zł.