O Fabryce lodów Grycan

Nasza fabryka lodów Grycan to miejsce, w którym nowoczesność splata się z tradycją przekazywaną w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Tworząc nasze autorskie lody Grycan, wkładamy w to wiele serca i pasji, aby nasze lody sprawiały Państwu przyjemność w wielu momentach życia.

Elżbieta i Zbigniew Grycanowie

Etap 1/7 Przygotowanie mieszanki lodowej

Proces produkcji rozpoczyna się od przygotowania podstawowej mieszanki lodowej. Od tego, z czego ją przygotujemy zależy jakość i smak naszych lodów. Przygotowanie mieszanki lodów Grycan rozpoczyna się w ogromnym zbiorniku, gdzie śmietanka kremówka, żółtka jaj, cukier, mleko i dodatki smakowe są ze sobą mieszane. Gotowa mieszanka jest pasteryzowana i homogenizowana, a następnie szokowo schładzana. W efekcie uzyskujemy jednorodną, smakowitą i idealnie gładką masę.

Etap 2/7 Mrożenie masy

Kiedy płynna masa lodowa już dojrzeje i jest gotowa do zmrożenia, trafia do urządzenia zwanego freezerem. Urządzenie to równocześnie miesza i zamraża płynną mieszankę. W tym czasie dodawane są jeszcze owoce i bakalie. Z freezera wychodzą lody zamrożone do temperatury -6 stopni Celsjusza. Takie lody smakują jak krem. Mówimy na nie „ciepłe lody”.

Etap 3/7 Naturalne składniki, rzemieślnicze metody

Nasi pracownicy sami selekcjonują i przygotowują dodatki, które zostaną dodane do lodów. W lodach Grycan znajdą Państwo czekoladę, orzechy, rodzynki, figi i polskie owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, a także owoce egzotyczne: ananasy, kiwi, grejpfruty czy pomarańcze. Aby zachować ich pełny skład, a także strukturę i cząsteczki miąższu, owoce obierane są ręcznie, tradycyjnymi metodami. Następnie krojone i mieszane w odpowiednich proporcjach. Sami także wyciskamy sok z cytryn. Z tak przygotowanych owoców powstają sorbety Grycana. Ręczne przygotowywanie owoców i bakalii jest na pewno bardzo pracochłonne, ale tylko w ten sposób jesteśmy w stanie zadbać o najwyższą jakość i wyśmienity smak naszych lodów.

Etap 4/7 Pakowanie

Kiedy wszystkie owoce, orzechy i inne dodatki znajdą się już w zamrożonej masie lodowej, lody są gotowe, aby napełnić nimi pudełka. Napełnianie i zamykanie odbywa się automatycznie, na specjalnej linii pakującej.

Etap 5/7 Chłodzenie

Ale to nie koniec procesu produkcji. Po zapakowaniu w pudełka lody są jeszcze raz zamrażane, tym razem w tunelu chłodniczym, w którym spędzają pewien czas, aby temperatura osiągnęła -18 stopni Celsjusza. Pudełka z zamrożonymi lodami są pakowane w kartony, a następnie paletowane. Potem trafiają do chłodni, gdzie w bardzo niskiej temperaturze mogą być przechowywane przez dłuższy czas.

Etap 6/7 Kontrola jakości

Zanim jednak lody trafią do sprzedaży, nasze laboratorium sprawdza, czy każda partia produkcyjna odpowiada standardom marki Grycan.

Etap 7/7 Lodziarnie i sklepy

Lody Grycan dostępne są na terenie całego kraju, przede wszystkim w sieciach naszych Lodziarni Firmowych, w galeriach handlowych, supermarketach, restauracjach i sklepach osiedlowych. Każdego roku poszerzamy swoją dostępność, aby być jak najbliżej Państwa – naszych klientów.

CZYTAJ TAKŻE

Pasja i zaangażowanie

CZYTAJ